Kimyaturk Kimya Forumu
Eylül 19, 2014, 01:43:51 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
 
  Ana Sayfa   Forum   Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklam Alanı



Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ekstraksiyon  (Okunma Sayısı 22026 defa)
A A A A
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ysmn_esk
Acemi Üye
**

Üyenin toplam puanı 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Okul: Afyon Kocatepe Üniversitesi
Meslek: öğrenci
Mesaj Sayısı: 51

Teşekkür
-Edilmiş: 11
-Alınan: 36



« : Şubat 26, 2009, 10:17:09 ÖS »

                                        EKSTRAKSİYON

        Ekstraksiyon , katı yada sıvı fazda bulunan bir yada birden çok bileşiğin farklı çözünürlük özellikleri kullanılarak diğer bir sıvı faza alınmasıdır.Sulu bir çözelti ve organik bir çözücüden oluşan iki sıvı fazın kullanıldığı teknik,sıvı-sıvı ekstraksiyon yada kısaca ekstraksiyon olarak bilinir.Ekstraksiyon işlemlerinde genellikle asit ( HCl) ve baz (NaOH) çözeltileri tercih edilir.Asidik ve bazik özellikteki organik yapılar sulu asit ve baz çözeltileriyle tepkimeye girerek tuz oluştururlar ve su fazında yer alırlar.
       
        Ekstraksiyon da karar verilmesi gereken işlemlerden birisi de,ne kadar hacimle ve kaç defada ekstraksiyonun gerçekleştirileceğidir.Bir büyük hacim yerine iki küçük hacimle ekstraksiyon işleminde elde edilen verim daha yüksektir.Maddenin organik fazdaki çözünürlüğü su fazındakinden daha çok ise,iki yada üç ekstraksiyon işlemi, organik maddenin çok büyük bir kısmını su fazından çekmek için yeterlidir.Ekstraksiyon işlemleri genellikle yuvarlak yada oval ayırma hunisi kullanılarak gerçekleştirilir.Ayırma hunisinin büyüklüğü,toplam hacminin iki katı kadar olmalıdır.
     
         Ekstraksiyon işleminde, maddenin iki faz içerisinde yeterince dağılabilmesi için, su ve organik fazın birbiri içerisinde yeterince karışması gerekir ve ayırma hunisinin şiddetli çalkalanması ile karışma sağlanır.Çalkalama sırasında gaz oluşabileceği göz önüne alınarak çalkalamadan önce tıkaç kapanmadan, ayırma hunisi yavaşça çevrilmeli ve bir ön karışma sağlanmalıdır.Musluk kısmı arada bir açılarak içeride oluşan gaz serbest bırakılmalıdır.Fazlar net bir şekilde birbirinden ayrıldıktan sonra organik ve su fazlarından hangisinin üstte,hangisinin altta olduğundan emin olunmalıdır.Fazların özellikle birbirine yakın hacimde alındığı yada organik ve inorganik maddelerin, su ve organik fazın yoğunluğunu değiştirdiği durumlarda bu tip karışıklıklar ortaya çıkar.Karar verilemediği durumlarda bir pastör pipet yardımıyla birkaç damla su ayırma hunisine ilave edilerek hangi faza gittiği gözlenir.

       Sıvı-sıvı ekstraksiyon işlemlerinde kullanılan fazlardan birisi daima sudur, diğer faz ise su ile karışmayan organik bir çözücüdür.Su ile karışmayan birçok organik çözücü olmasına rağmen, iyi bir ekstraksiyon çözücüsünde bulunması gereken bazı özellikler vardır.Bu özellikler;su ile karışmama,çözünürlük özelliği,su ile arasındaki yoğunluk farkı,dayanıklılık,zehirsiz olması,kolay alev almaması,evaporasyon ile organik maddeden kolaylıkla uzaklaştırılabilmesidir.

        Ekstraksiyon işleminin sonunda elde edilen organik faz içerisinde az da olsa su bulunur.Bu durum maddenin organik fazdan geri kazanılmasında bir problem oluşturur, çünkü çözücünün uzaklaştırılmasıyla su ile karışmış bir ürün elde edilir.
       
         Asidik, bazik ve nötral organik bileşiklerin ayılmasında yada saflaştırılmasında kimyasal aktif ekstraksiyon yöntemi kullanılır.Buna göre asidik bir madde uygun bir baz ile, bazik maddede uygun bir asit ile tepkimeye sokularak tuz oluşturulur ve su fazına çekilmesi sağlanır.Her ekstraksiyondan sonra nötral yapıdaki bileşik organik fazda kalacak ve sulu faz ayırma hunisinin alt kısmında yer alacaktır.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

chemist45, acemoglu, anomis, sevil_A, tümay, metininci, ozonn, vgoktug

Bu mesaj için, 8 üye teşekkür etti!
Kayıtlı

'Her bileşiğin bir hikayesi vardır...Gülümseme
Kimyaturk Kimya Forumu
« : Şubat 26, 2009, 10:17:09 ÖS »

Reklam Alanı
 Kayıtlı
metininci
Yeni Üye
*

Üyenin toplam puanı 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Meslek: Kimya Mühendisi
Mesaj Sayısı: 2

Teşekkür
-Edilmiş: 2
-Alınan: 0



« Yanıtla #1 : Şubat 03, 2011, 01:55:27 ÖS »

Merhabalar ben Metin bir firmada kimya teknikeri olarak çalışmaktayım ve kimya ile çok ilgiliyim madem ekstraksiyonla bir konu açılmış bişiler yazmanızı isteyecem sizden ben esanslarla ilgilenmek istiyorum fakat elimde çok bilgi yok esanslar benım bildigim meyvenın veya çiçegin içinde bulunan kokusundan oluşturulmakta ve ben sanırım bir yerde gördüğüm ekstraksiyon işlemiyle esans yapılıyordu sizce de bunla ilgili olarak yapılma imkanı ve neler kullanarak hangi esansları yapabiliriz.Yardımcı olursanız sevinirim.
Kayıtlı

STK Sınır Tanımayan Kimyacılar
sevcan
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Aralık 25, 2011, 05:47:16 ÖS »

Ekstrakte yaparken nötralizasyon sırasında CO2 çıkışı meydana gelir bu nasıl ispatlanır?
Kayıtlı
deepfearr
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Ocak 29, 2012, 01:26:17 ÖS »

-Sevcan

Ekstraksiyon yapılmadan önce ayırma hunisi çalkalanıyor. Tabi sıvı-sıvı ekstraksiyondan bahsediyoruz. Daha sonra ayırma hunisinin musluğu açılıp içindeki gazı çıkartıyoruz. Sorduğun nötralizasyon olayı buysa eğer gazların sıkıştırılması olayı gerçekleşiyor orda.
Kayıtlı
vgoktug
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Temmuz 04, 2012, 10:22:01 ÖÖ »

Arkadaşlar, günaydın,
Ben Kimyacı değilim. Ancak amatör olarak damıtma ile defne yaprağından yağ çıkarıyorum.
Defne yapraklarını karştırıcıda hamur haline getiriyorum. Arı su ile balonda kaynatıyorum, soğutucudan ayırma hunisine gelen yağı alıyorum.
Sorum şu:
Yapraklardan aldığım yağ çok açık renkte yeşil sarı...Bir süre sonra "yağ gelmesi bitiyor". Kapatıyorum.
Yağı taşıyan suyu da biriktiriyorum ve yalnızca "tonik!" dediğim, çok güzel kokan, bütünüyle saydam  bu karışımı bir kez daha damıtıyorum.
Bu kez koyu sarı bir yağ alıyorum...
Suyun karışımında bulunan yağ olduğu kesin, kesin de...acaba..

Bu iki yağ farklı mıdır? Daha sarı rengi içeriğindeki farklı maddelerden midir?
Yoksa yalnızca konsantrasyonu mu dağişiktir?
Bunları ölçme, öğrenebilme bilgim ve becerim yok...

Bunun mekaniği nedir...

Teşekkür ederim..

göktuğ vensürel

Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #5 : Temmuz 04, 2012, 12:11:50 ÖS »

İlk damıtmada esansiyel yağ+su ile birlikte büyük ihtimalle defne yaprağındaki klorofilde bhar fazıyla taşınarak distilatı yeşilimsi yapıyor. 2. damıtmada ise ilk damıtmadan daha yüksek kaynama noktasına sahip yağ+su karışımı olduğundan dolayı klorofil parçalanıyor veya taşınamıyor. 2. ve 2. damıtma da çıkan defne yağı arasında klorofil olup olmaması farkı var. Benim yavsiyem 2. damıtmayla uğraşmayıp thumper denen imbik gibi davranan ara kademe eklemeniz. Yani imbikten çıkan boruya kapalı bir kap ilave edip tekrar çıkış yapmak.
İlk damıtma da esansiyel yağ+su ile birlikte büyük ihtimalle defne yaprağındaki klorofilde bhar fazıyla taşınarak distilatı yeşilimsi yapıyor. 2. damıtmada ise ilk damıtmadan daha yüksek kaynama noktasına sahip yağ+su karışımı olduğundan dolayı klorofil parçalanıyor veya taşınamıyor. 2. ve 2. damıtma da çıkan defne yağı arasında klorofil olup olmaması farkı var. Benim yavsiyem 2. damıtmayla uğraşmayıp thumper denen imbik gibi davranan ara kademe eklemeniz. Yani imbikten çıkan boruya kapalı bir kap ilave edip tekrar çıkış yapmak. İlk damıtma da esansiyel yağ+su ile birlikte büyük ihtimalle defne yaprağındaki klorofilde bhar fazıyla taşınarak distilatı yeşilimsi yapıyor. 2. damıtmada ise ilk damıtmadan daha yüksek kaynama noktasına sahip yağ+su karışımı olduğundan dolayı klorofil parçalanıyor veya taşınamıyor. 2. ve 2. damıtma da çıkan defne yağı arasında klorofil olup olmaması farkı var. Benim yavsiyem 2. damıtmayla uğraşmayıp thumper denen imbik gibi davranan ara kademe eklemeniz. Yani imbikten çıkan boruya kapalı bir kap ilave edip tekrar çıkış yapmak. Varsayımlar bu şekilde.Thumper için görsel:

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Kayıt Olunuz Ya da Giriş Yapınız
http://www.google.com.tr/imgres?um=1&hl=tr&biw=1440&bih=809&tbm=isch&tbnid=O571-RsVmlJOIM:&imgrefurl=http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php%3Ff%3D11%26t%3D7285&docid=NeFYp3dP4ML7yM&imgurl=http://www.locostbuilders.co.uk/upload/not%252520a%252520still.jpg&w=816&h=624&ei=qxb0T5x5yYuFB8WChNYG&zoom=1&iact=rc&dur=507&sig=106912866045307329045&page=1&tbnh=137&tbnw=181&start=0&ndsp=29&ved=1t:429,r:4,s:0,i:78&tx=101&ty=52

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

vgoktug

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Temmuz 04, 2012, 12:13:46 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
vgoktug
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Temmuz 04, 2012, 02:39:06 ÖS »

İlginize çok teşekkür ederim.
Ancak bir iki sorum daha olacak...

Ara kapta su mu var?
Orada gazın içindeki neyi tutuyoruz?
Bir ön soğutma mı yapıyoruz?
"Vigreux" kolonu gibi mi etki yapıyor?

Açıklarsanız sevinirim...

Tekrar teşekkür ederim.

göktuğ vensürel
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #7 : Temmuz 04, 2012, 04:01:26 ÖS »

Pek Vigreux kolonuna benzetilemez. İçersinde su oluyor ama tavsiyem önceden yaptığın damıtmalarda çıkan yağın altındaki sulu kısmı oraya doldurman. Gelen buhar thumperdeki sıvıyı ısıtacak ve tekrar buharlaşma sıcaklığına eriştiğinde 2. damıtma gibi çalışacak bu sistem. Ayrıca buhar geçerken safsızlıklarda suda yıkanmış olacak. Dolayısıyla tahminimce çıkan yağda sarı yani daha  saf olacak.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

vgoktug

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Temmuz 04, 2012, 04:03:39 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
vgoktug
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Temmuz 04, 2012, 08:42:48 ÖS »

Teşekkür ederim.
Deneyeceğim.

göktuğ vensürel
Kayıtlı
mustafacetin
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Ağustos 05, 2012, 03:38:30 ÖÖ »

co2 volumetrik yöntemle test edebilirsiniz.
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Link Parkı : Hedef Kitlenize Ulaşın..
Link almak için tıklayınız   l      Link almak için tıklayınız l


MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal