Kimyaturk Kimya Forumu
Ağustos 29, 2014, 01:13:01 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
 
  Ana Sayfa   Forum   Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklam Alanı



Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 57   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Damıtma yapmak istiyorum ama....  (Okunma Sayısı 254243 defa)
A A A A
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Lucide
Ziyaretçi
« Yanıtla #25 : Kasım 25, 2011, 09:36:01 ÖS »

Viski üreteceğim zaman tahıldan yapıyorum. Arpa maltı,maltlanmamış arpa ve yulaf, %az miktarda mısır unu(kavrulmuş aroma için). Olgunlaştırma içinde fırında kavrulmuş meşe cipsi kullanıyorum. En sonda ise pekmez ve gliserin katıp içmeye hazır hale getiriyorum. Şuan şeker melası arıyorum şeker fabrikalarından bir şekilde almam lazım. Üstelik kg fiyatıda 30 kuruş civarı.

Selam Acidtrip
Okuduğum kadarıyla bu konuda oldukça bilgilisin, bende çeşitli damıtma içkiler yapmak istiyorum, hatta 10 gün önce ilk fermentasyon denememe başladım. ne kadar doğru ve sağlıklı yaptım emin değilim, ondan vazgeçecem sanırım. Senden tavsiye isteyecektim; ilk yapacağım damıtımda hangi içkiyi yapmamı tavsiye edersin, yani en kolayı hangisidir.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
Kimyaturk Kimya Forumu
« Yanıtla #25 : Kasım 25, 2011, 09:36:01 ÖS »

Reklam Alanı
 Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #26 : Kasım 26, 2011, 08:10:58 ÖS »

Romla başlayabilirsin. Ben ne desem yetmez aslında homedistiller.org den bu konuda bilgi alabilirsin. Türkiye'de evde distile içki üretmek illegal olduğundan dolayı çok fazla birşey anlatamıyorum. Temelde rom için 3.5 kg toz şeker 300 gr da üzüm pekmezini suyla 2o litreye tamamlayıp mayalandığında %10 civarından alkol içeren mayşe oluşur. Bunun pot still ya da reflux still damıtılmasıylada spirit denilen(türkçe karşılığı ispirto) ürün elde edilir. Meşe fıçılarda olgunlaşmaya bırakıldıktan sonra ise eldeki ürünün adı rom olur. Tabi gerçekte rom şeker kamışı melasından olur böyle bir imkanın zor olmasından dolayı bu tarif kullanılır genelde. En basit rom üretimide böyledir.Daha önce yazdığım yazıları okursanız damıtmanın kaynatıp buharlaştırıp yoğunlaştırmaktan ibaret olmadığını anlamışsınzıdır. İlk gelen kısım foreshot atılır. Sonra gelen head ve middle kısımları içki için kullanılır. en son kısım Türkiyede kazan dibi tabiriyle tails(kuyruklar) ağı ralkolleri içerir. Ağır alkoller fuzel yağları olarak bilinir. İçlerinde amil alkol türevleri ile bütil alkol türevleri bulunur. Bu kısımdan ufak miktarda heads ve middles kısımlarına karıştırılıp harman yapılarak istenilen tat ve aroma yakalanmaya çalışılır. Bu arada not olarak düşmek istiyorum; sahte içki veya sahte rakı diye duyduğumuz içkiler bu anlattığım şekilde yapılmamaktadır. Teknik etil alkol hatta bazı cahiller ucuz diye teknik metil alkolü alıp viski aroması,anason yağı vs katarak şişelerler. Sonuç ise katliamdan farksızdır. Benim anlattığım bu içki üretim yöntemleriyle oluşan içkiye "kaçak içki,kaçak viski,kaçak rom,kaçak rakı vs" adı verilir. Amerika'da ise "moonshine" olarak bilinir. Türkiye'de ise genelde boğma,boğma rakı diye anılır. Çoğu anason içermez. Bir bakıma olgunlaştırılmamış brendi tarzında içkilerdir. Hatay'lı, Adana'lı arkadaşlar alınmasın ama yaptıkları çoğu içkiler "congeners" denen etil asetat,metil alkol,çeşitli aldehitler,aseton,çok uçucu alkol,aldehit ve ketonları çok fazla içerir. ilk geleni yani foreshot kısmını atmadıkları için yaptıkları içkiler böyledir. İnsana çok fazla zarar vermez ama kronik alımda karaciğerde toksik etkiye ve beyinde hasara uğratır. Diğer önemli husus ise damıtma yaptıkları imbikleri lehimlerken sıradan lehim kullanmalarıdır. Lehimde bulunan kurşun damıtma sırasında alkol buharıyla taşınır. Bunun için lehimde oksijen kaynaklı bakır çubuk ile kaynak yapılması şarttır. Kimse maddiyat,zevk uğruna araştırmadan distile alkollü içki üretmemelidir. Herşeyden önce ilk önemli olan tek gerçek sağlıktır. Herhangi bir araştırma hastanesinin nöroloji katına gidip hastaları görmeniz anlatmama yetecektir. Zaten dünya kirleniyor birçok şekilde zararlı şeylere maruz kalıyoruz. Tüm bunların arasında sigara içme, bilinçsizce damıtılarak yapılmış içkileri içmek zaten var olan hastalanma risklerini iyice tavana çıakrtacaktır. Ömür geçmekte, zevkler ve gerçekler arasında gidip geldiğimiz dünyada hayatın tadını çıkartmaya çalışmak kimseyi kırmamak hatta konuşulması gereken yerde susup çekip gitmek en güzelidir benim bakışımdan. Teknik konuya gelirsek, Düşünülmesi gereken parametre sayısı göründüğünden daha fazladır. Ben hala yeni birçok şey öğreniyorum damıtma konusunda. Bilimin ve tecrübenin birlikte ilerlediği bir konudur damıtma. Ne geleneksel yöntemlerle ne de bilimsel yöntemlerle başarıya ulaşmak mümkün değildir. İkisinin dengeli olduğu ve işin içine duygunun girmesiyle gerçek bir içki ortaya çıkar.
Saygılarımla.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ, nuthem, dilaver, anarco, nightrain, damonbounce, GürayHatipoğlu, ameerhun, Rommel, ressamsikar

Bu mesaj için, 10 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Ocak 12, 2012, 09:32:15 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
mavier
Deneyimli Üye
***

Üyenin toplam puanı 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 229

Teşekkür
-Edilmiş: 0
-Alınan: 44


« Yanıtla #27 : Kasım 27, 2011, 08:19:18 ÖS »

mayalanma sırasında bentonit (kedi kumu)atıyorlar ne işe yarıyor ne zaman atılıyor biliyormusunuz

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ, ttombuloglu

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #28 : Kasım 28, 2011, 08:32:44 ÖS »

Hangi mayalanma da kullanılan bir yöntemmiş bu tahılların mayalanmasında mı yoksa üzüm suyunun mayalanmasında mı?

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
Lucide
Ziyaretçi
« Yanıtla #29 : Kasım 30, 2011, 04:39:18 ÖS »

Yanıtınız için teşekkürler acidtrip,
ben yazdıklarınızı kısmen okumuştum, ama emek verip yeni başlayanlar için güzel bir özet yazı yazmışsınız, emeğinize sağlık. Ben bu yazdıklarınızı biraz daha araştırıp özümsedikten sonra denemeye karar verdim, zaten bu homedistiller.org'un en doğru tavsiyesi "yazılanları en az 3 defa okuyun ve heyecanınızı yendikten sonra bu işe başlayın".
Size bir sorum daha olacaktı, ev yapımı vişne likörlerini bilirsiniz; votka, vişne ve şeker katılarak, bekletilerek yapılan. Bu tip içkilerde alkol seviyesini, kullanılan votkanın seviyesinden yukarıya çıkarmak mümkünmüdür.
Çünkü içtiğinizde daha hızlı bir alkol etkisi göstermektedir. Yoksa bu sadece şeker ve meyve şekerinin bir nevi hızlandırıcı etkisimidir? 

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #30 : Kasım 30, 2011, 08:39:48 ÖS »

Ben teşekkür ederim. Ev yapımı vişne likörlerini çok bilmiyorum. Ama tahminimce vişney ve suyunu bi kapta mayalayıp daha sonra votka ile karıştırıyorlar. Mayalanma sırasında vişnenin şeker içeriğine göre değişmekle birlikte ortalama%8-9 kada alkol içeren vişne şarabı(mistel) oluşur. bundan sonra%37,5-40 alkol içeren vodka ile karıştırıldığında alkol miktarı ortalama%46 civarında olur. Kısacası alkol miktarı normal vodkadan daha fazla olur. Hızlı alkol etkisi göstermesinin nedeni içerdiği alkolün fazla olmasıyla birlikte içerdiği şeker miktarı da etki eder. Bence ilk olarak bira yapımını araştırarak başlaman olaylara bakış açını geliştirecektir. Hatta biradan önce çeşitli meyvelerden şaraplar yapmayı denemek daha yerinde olur. Likörler apayrı bir alan olup hiç zevk duymadığım ve ilgimi çekmeyen alan olduğu için çok fazla araştırmadım. Daha çok bira,tahıl şarapları,viski,rom,konyak-brendi,rakı,absinthe,cin bizzat deneyip ürettiğim içkiler.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

adnantufanaytas, Emre KOZ

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
fırlama
Ziyaretçi
« Yanıtla #31 : Aralık 01, 2011, 05:36:43 ÖS »

Ben teşekkür ederim. Ev yapımı vişne likörlerini çok bilmiyorum. Ama tahminimce vişney ve suyunu bi kapta mayalayıp daha sonra votka ile karıştırıyorlar. Mayalanma sırasında vişnenin şeker içeriğine göre değişmekle birlikte ortalama%8-9 kada alkol içeren vişne şarabı(mistel) oluşur. bundan sonra%37,5-40 alkol içeren vodka ile karıştırıldığında alkol miktarı ortalama%46 civarında olur. Kısacası alkol miktarı normal vodkadan daha fazla olur. Hızlı alkol etkisi göstermesinin nedeni içerdiği alkolün fazla olmasıyla birlikte içerdiği şeker miktarı da etki eder. Bence ilk olarak bira yapımını araştırarak başlaman olaylara bakış açını geliştirecektir. Hatta biradan önce çeşitli meyvelerden şaraplar yapmayı denemek daha yerinde olur. Likörler apayrı bir alan olup hiç zevk duymadığım ve ilgimi çekmeyen alan olduğu için çok fazla araştırmadım. Daha çok bira,tahıl şarapları,viski,rom,konyak-brendi,rakı,absinthe,cin bizzat deneyip ürettiğim içkiler.

bende viski yapmak istiyorum malum viski fiyatları bir öğrenci için oldukça fazla ama nasıl yapabilirim?

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #32 : Aralık 02, 2011, 02:17:26 ÖÖ »

Temel Amerikan Mısır Viskisi reçetesi:
1 kg arpa maltı,2 kg mısr unu, 2 kg şeker , 2 portakal(rendelenmiş suyu ve kabuğuyla birlikte), 10 tane çekilmemiş karabiber, 1 limon suyu(pH düşürmek için).
Malt ve mısır unu ve limon suyu 9 litre soğuk suyla karıştırılır.55°C de 45 dk, 62 °C de 1 saat, 70 °C de 30dk kaynatılır. 2 kg toz şeker, portakal ve karabiber ilave edilir.  19 litreye suyla tamamlanarak 25 °C ye soğutulur 25 gram bira mayası(veya saf kültür maya) katıp mayalayıp 5 gün sonra pot still veya reflux still de damıtılır. İlk damıtmada hızlıca(saniyede 5-8 damla) hiç alkol kalmayana dekdamıtma sürdürülür. Daha sonra bu damıtık tekrar damıtılır. Bu kısım yavaş ve dikkatli gerçekleştirilmelidir. Baş orta ve kuyruk olarak ayrımlar yapılmalıdır. Elde edilen %75-85 civarındaki göbek kısmı(ham viski) %55 civarına seyreltilerek kavrulmuş meşe cipsi(litreye 5-7 gram) katıp 2-4 hafta olgunlaştırmaya bırakılır. 1 litreye 3-5 ml gliserin ya da 10 gram toz şeker katılır. 2 yıllık viskiye tekabül viski olacaktır. Afiyet olsun.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

fırlama, Emre KOZ, nuthem, damonbounce, ta2ad, ressamsikar, mscmn

Bu mesaj için, 7 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2012, 12:07:14 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
lm7001
Ziyaretçi
« Yanıtla #33 : Aralık 05, 2011, 12:16:52 ÖÖ »

Merhaba;
Sarı kaynak denilen Pirinç Kaynağı güvenlimidir?
Bir de süzmek için hafif ağaçların (söğüt, göknar vb) kömürünü kullanıyorum.Fuzel yağlarını azaltmasına rağmen tam olarak temizlediğini sanmıyorum, zira elime döküp te alkolün uçmasını bekledikten sonra bir miktar nahoş koku kalıyor. Bu kökmürden süzme işini biraz açabilirmisiniz?

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ, damonbounce

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #34 : Aralık 06, 2011, 10:06:17 ÖÖ »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Kayıt Olunuz Ya da Giriş Yapınız   
Norit PK 1 - 3   Granül Aktif Karbon   Alkol ve votka pürifikasyonunda kullanılan, buhar aktivasyonuyla üretilmiş granül aktif karbondur.

Anladığım kadarıyla saf temiz vodka tarzında bir içki yapmaya çalışıyorsun. Yukarıda linkini verdiğim aktif karbonu alıp deneme yapmanı öneririm. Bu arada fuzel yağlarının çok olması damıtmandaki ustalıkla ilgilidir. Büyük ihtimalle damıtma konusunda daha edineceğin çok tecrübe var. Ama bu aktif karbon epeyce giderecektir. Kaynak olarak pirinç kaynak hakkıdna bilgim yok. Fakat oksijen kaynağı ve bakır çubukla yapılanın güvenilir olduğunu söyleyebilirim.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
lm7001
Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : Aralık 06, 2011, 11:45:49 ÖÖ »

Merhaba;
Votka değil aslında. Meyveyi Dut kullandım, aroması da yüksek oldu. Damıtma aygıtı pot still idi. Bir ara başka bir işle ilgilendiğimden kuyruğu fazla kaçırmışım. Dut aromasının arasında  yine de fuzel yağını hissediliyor.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
lm7001
Ziyaretçi
« Yanıtla #36 : Aralık 06, 2011, 11:47:40 ÖÖ »

Bir de, kömür aromayı da oldukça azaltıyor. Fuzel yağından kurtulmanın çaresi alınacak ürün miktarını az tutmak galiba.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #37 : Aralık 06, 2011, 12:15:22 ÖS »

Foreshots   23 ml   (3.1%)
Heads   130 ml   (17.4%)
Middle Run   428 ml   (57.1%)
Tails   168 ml   (22.4%)

Mayşende bulunan toplam alkolün % 22 civarı tails olduğu için %78 ini topladığında damıtmayı durdurman gerek. Heads ve Middle Run kısmı %74.5 lik yüzdeye sahip ve bu kısımlar içkide kullanacağın kısım.Fakat viski,rom,brendi yapacaksan tails kısmını ayrı bir yerde toplayıp daha sonra bundan belli bir miktar diğer distilata ilave edip harman yapman gerekecek. Fuzel yağlarının küçük miktarda olması aromada olumlu olacaktır. Ki duttan yaptığın içkide bir çeşit brendi olacağı için bence fuzel yağlarının çok olmasını dert etme. %22 lik tailsi imbikte bırak aldığın distilatı doğrudan kullan.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ, nuthem, ta2ad

Bu mesaj için, 3 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Aralık 06, 2011, 12:16:54 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
lm7001
Ziyaretçi
« Yanıtla #38 : Aralık 06, 2011, 05:25:01 ÖS »

Tadını  ve yanma durumunu kontrol edip ona göre ayırıyordum. Distilat alev almayacak kadar alkol azaldığında  ve tat değiştiğinde kuyruk olarak niteleyip ayırıyordum ama bundan sonra küçük şişelere koyup sırası üzerine dizerek, duruma göre harman yapmayı deneyeceğim...

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
fırlama
Ziyaretçi
« Yanıtla #39 : Aralık 06, 2011, 05:45:53 ÖS »



2kg arpa maltı,2 kg mısr unu, 2 kg şeker(63 derecede 1.buçuk saat kaynatıp) üzerine 2 portakal(rendelenmiş ), 10 tane çekilmemiş karabiber ekleyip 20 L'ye su ile tamamlayıp 25 derecede 50 gram bira mayası katıp mayalayıp 7 gün sonra pot still veya reflux still de damıtmayla elde edececeğin %86-89 civarındaki alkole kavrulmuş meşe cipsi(litreye 5-10 gram) katıp 2 hafta sonra 2 yıllık viskiye tekabül viski olacaktır. Afiyet olsun.
bu pos still damıtmalar nerde ve nekadara satılıyor?birde bu saydığınız malzemeleri(arpa maltı,arpa mayası) nerde bulabilirim?

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ, farazi

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #40 : Aralık 16, 2011, 11:46:31 ÖÖ »

Bu arada neden bakır daha çok kullanılıyor merak edenler için güzel bir bilgi:
Why Use Copper in a still?

Pot stills are traditionally made of copper for numerous practical purposes:

Copper absorbs sulphur containing compounds and yeast cells which are produced during fermentation and the presence of which is undesirable in the distilled spirit or essential oil. Sulphur compounds and yeast cells smell. Copper keeps the distillate sweet.
Copper reduces bacterial contamination.
Copper has excellent heat transfer properties, helpful for both heating and cooling of vapours.
Copper prevents the production of ethylcarbamat which is a toxic substance formed from cyanides (cyanides are found in the stones of fruits).
Copper also improves the quality of the final product. If the quality of the mash is not microbiologically perfect, copper will improve the aroma of the final product.
Copper has always been used for the construction of stills since ancient times. With the evolution of time and technologies new materials have been introduced such as stainless steel. However, old Europe will by no means exchange their copper stills for others due to its durability and salutary influences on the final results.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #41 : Şubat 21, 2012, 01:48:41 ÖS »

Bu arada ilgilenenler için;

Fermentasyon için özel maya kültürleri kullanmak aroma ve lezzet açısından distilatı çok olumlu etkileyecektir. S.bayanus grappa,viski,brendi için fındığımsı lezzetler geliştirir. Normal ekmek(fırıncı) mayası/baking yeast kullanımında ortaya çıkan yüksek etil asetat miktarı saf maya kültürlerinde epeyce azalmakta ve distilatta nahoş kokular bulunmamakta.
Alman biyoteknoloji firması begerowun ürettiği siha 4 kodlu s.bayanus içeren mayalarını bizzat denedim ve tavsiye edebilirim.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

Emre KOZ, moonshinerwannabe, volkandeg

Bu mesaj için, 3 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Şubat 21, 2012, 01:49:49 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
nuthem
Acemi Üye
**

Üyenin toplam puanı 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Okul: DPÜ
Meslek: inşaat
Mesaj Sayısı: 55

Teşekkür
-Edilmiş: 45
-Alınan: 33


« Yanıtla #42 : Nisan 04, 2012, 12:58:04 ÖÖ »

2kg arpa maltı,2 kg mısr unu, 2 kg şeker(63 derecede 1.buçuk saat kaynatıp) üzerine 2 portakal(rendelenmiş ), 10 tane çekilmemiş karabiber ekleyip 20 L'ye su ile tamamlayıp 25 derecede 50 gram bira mayası katıp mayalayıp 7 gün sonra pot still veya reflux still de damıtmayla elde edececeğin %86-89 civarındaki alkole kavrulmuş meşe cipsi(litreye 5-10 gram) katıp 2 hafta sonra 2 yıllık viskiye tekabül viski olacaktır. Afiyet olsun.
portakalı soyulmuş olarakmı yoksa kabukları ilemi rendeliyoruz belirtmemişsiniz .
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #43 : Nisan 04, 2012, 02:00:08 ÖS »

Kabuklarıyla olması aroma maddelerinin enfüzyonunu sağlayacağından daha iyi olur. Portkala katılacak diye bir şart yok tamamen zevke kalmış. Ayrıca düzeltiyorum, yıllandırma için distilatın alkol derecesini %55-62 arasına düşürmek daha yavaş yıllanmasına ve daha ince tada sahip olmasını sağlar.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

yseckiner, nuthem

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2012, 12:04:46 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
distilat
Ziyaretçi
« Yanıtla #44 : Nisan 04, 2012, 08:19:22 ÖS »

Birkaç aydır devam eden bir konu, umarım geç kalmamışımdır.
Viski üretimi için gereken hammaddeyi bulmak çok kolay değil gibi.
Mesela, bu mevsimde arpa bulmak zor, bulsanız bile zirai açıdan çok çeşitli arpa türleri var.
Bu türlerden hangisi kullanılacak veya arpa danelerinin ne gibi özelliklere sahip olması gerekiyor?
Mısır'daki zorluk ise heryerde cin mısır var, diğer normal mısırın tanelenmişi yok.
Mısır konusunda bilgi eksiğim olabilir, eğer cin mısırdan da lapa yapılabiliyorsa mesele yok,
gross marketlerde 20-25 kg'lık ambalajlarda satılıyor.
Yani kısacası diyeceğim şu; anlattığınız tariflerdeki malzemeleri nerelerden temin edeceğimizi de açıklarsanız daha bir güzel olur sanki.....

Bu arada reflux still damıtma için dolgulu kolon tipini mi, kademeli kolon tipini mi önerirsiniz?

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

yseckiner

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #45 : Nisan 04, 2012, 08:59:41 ÖS »

Arpa 2 sıralı arpa olursa daha iyi-6 sıralı da olur. Ama ben hazır malt almanızı öneririm. Mısır ise mısır unu olarak kullanmak en kolayı. Amerikan mikro damıtıcılar flaked maize adı altında bir mısır kullanıyor. Ben sıradan mısı runu kullanıyorum. Burada en önemli olanı maya seçimi. Saf kültür mayası olması doğrudan içki tat ve aromasını etkileyecektir. S.bayanus ve S.cerevisia karşımı maya kullanmak olumlu sonuç veriyor. En son ebaydan satın aldığım ale maya Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Kayıt Olunuz Ya da Giriş Yapınız denemelerime bu haftalarda başlayacağım. Şu ana kadar alacağım en iyi sonuç olacağını düşünüyorum zira iskoçlar viski yaparken genellikle sout ve ale maya kullanmakta.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

yseckiner, nuthem

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2012, 12:05:03 ÖS Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
nuthem
Acemi Üye
**

Üyenin toplam puanı 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Okul: DPÜ
Meslek: inşaat
Mesaj Sayısı: 55

Teşekkür
-Edilmiş: 45
-Alınan: 33


« Yanıtla #46 : Nisan 05, 2012, 12:22:23 ÖÖ »

portakal aroma açısından diyorsunuz.
karabiberleride mayalanmadan evvel koyuyoruz sanırım.
ama malt hazır olarak nereden temin edilir bilgimiz yok.veya arpa nasıl seçilir.
birde merak ettiğim geleneksel stil ile damıtım yaparken imbiğe termometre vb yerleştirip bir ısı kontrolu yapmıyoruz direk kaynatıp damıtıyoruz sanırım.ve çıkan ürünü daha evvel belirttiğiniz şekilde ve oranlarda  Foreshots atılıyor sonra baş ve orta içki üretimi içi ayrılıyor.ve yıllandırma (olgunlaştırma)yapılıyor.yanlış anlamamışımdır inşallah.
 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

yseckiner

Bu mesaj için, 1 üye teşekkür etti!
Kayıtlı
acidtrip
Profesyonel Üye
*****

Üyenin toplam puanı 54
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Okul: İnönü Üniversitesi'2010
Meslek: Kimyager/ Müzisyen/ Moonshiner
Firma: KENSIZ Kimya
Mesaj Sayısı: 786

Teşekkür
-Edilmiş: 313
-Alınan: 620



Site
« Yanıtla #47 : Nisan 05, 2012, 08:20:34 ÖÖ »

Portakal ve karabiber aroma bileşimleri sağlaması için. Katılmasa da olur. Malt için hammaddeler.com var farklı firmalarda var. (Bu arada hammaddeler.com dan birkaç kere sattıkları ürünle ilgili döküman ve bilgi istedim çok yardımsever değiller bunuda belirtmek istiyorum. )5 kg malt 30 tl civarında. Malt yapmak istiyorsanız türkçe kaynak bol bu konuda. Ama özetle, arpalar 2 gün suda bekletilir, süzülüp yıkanır, 2 cm'i geçmeyecek şekilde bir zemine yığılarak gün içinde hafifçe ıslatılır. Arpaların filiz boyu kendi dane boyunun 3/4 ü olduğunda(yaklaşık4-5 gün civarı) fırına alınıp 40-50 derecede kurutulur. Termometre kontrolü çok gerekli değil, 10 litrelik imbik kazanı için saniyede 1 damla distilat hızı idealdir. Zaten mayaladığın mayşeyi ilk önce biraz hızlı damıtarak kabaca içindeki alkolün tamamını çekiyorsun hiç alkol kalmayana dek. Bu distilata "low wines" diyoruz ve alkol derecesi %25 civarında. Bu distilatı tekrar imbik kazanına koyup 2. damıtmayı yapıyoruz. Bu kısım çok yavaş olmalı ve baş orta ve kuyruk diye ayrımları  bu kısımda yapıyoruz. Çıkan orta kısım distilatını filtre kağıdından süzüp %58-62'ye seyrelterek yıllandırmaya tabi tutuyoruz.

Mesajınıza teşekkür eden üyeler:

nuthem, yseckiner

Bu mesaj için, 2 üye teşekkür etti!
« Son Düzenleme: Nisan 05, 2012, 08:22:24 ÖÖ Gönderen: acidtrip » Kayıtlı

El yapımı spiritlerin harmanı
Psychedelic Chemistry
Whiskey Distillation
nuthem
Acemi Üye
**

Üyenin toplam puanı 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Okul: DPÜ
Meslek: inşaat
Mesaj Sayısı: 55

Teşekkür
-Edilmiş: 45
-Alınan: 33


« Yanıtla #48 : Nisan 05, 2012, 08:49:02 ÖÖ »


yıllandırma için satılan hazır meşe cipsleri var sitelerde satışı yapılıyor.
lakin bu cipsi evde normal meşe odununu  küçük parçalara bölüp daha sonra fırınlayıp,alev ile dağlamak sureti ile yaptığını söyleyen arkadaşlar var bunun için ne diyorsunuz?aroma açısından orjinal fransız ak meşenin yerini tutmaz sanırım ,ama alternatif  olurmu acaba ?
damıtımı yaptıktan sonra hiç filtreleme yapmıyormusunuz ?(özellikle karbon vb gibi)
bide verdiğiniz viski tarifinde 20 lt mayşeden ortalama %40-45 civarı ne kadar ürün elde ediliyor?
sevgili acidtrip senide sorularımızla terletiyoruz kusura bakma verdiğin cevaplar içinde teşekkür ederiz .
Kayıtlı
nuthem
Acemi Üye
**

Üyenin toplam puanı 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Okul: DPÜ
Meslek: inşaat
Mesaj Sayısı: 55

Teşekkür
-Edilmiş: 45
-Alınan: 33


« Yanıtla #49 : Nisan 05, 2012, 09:20:04 ÖÖ »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Kayıt Olunuz Ya da Giriş Yapınız
adamlar otomatik makinesini yapmış satıyor.
öğrendim ki cihazın asıl işi su damıtmak
« Son Düzenleme: Nisan 06, 2012, 10:09:02 ÖÖ Gönderen: nuthem » Kayıtlı
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 57   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Link Parkı : Hedef Kitlenize Ulaşın..
Link almak için tıklayınız   l      Link almak için tıklayınız l


MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Sitemap XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal